Ресвератрол подхранва и защитава кожата в широк спектър.

12.08.2020 11:02:24

Ресвератрол подхранва и защитава кожата в широк спектър.

Ресвератролът проявява забележителен набор от полезни свойства като противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, кардиопротективни, невропротективни и анти-стареещи свойства.

Според скорошно проучване, установено, че ресвератролът е ефективен при лечение на видимо увредена кожа:

„Ресвератрол е ефективна молекула против стареене с разнообразна биологична активност. Той функционира като двоен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали и да увеличи присъщата антиоксидантна способност. "

Широкоспектърните му свойства (антимикробни, антипролиферативни, противовъзпалителни, антиангиогенни, антиоксиданти и антистареещи) го правят много атрактивно съединение за козметични и дерматологични приложения.

Научните изследвания показват, че локално прилаганият ресвератрол предпазва от увреждания причинени от UV лъчи, пигментация и разграждане на колаген. С други думи, ресвератролът може да помогне за изсветляване на кожата и да предотврати сбръчкването.

"Тъй като много от кожните състояния са причинени от ултравиолетовото лъчение и оксидативния стрес, изглежда, че този антиоксидант има обещаваща перспектива срещу широк спектър кожни увреждания."

Къде се среща този ценен полифенол?

Богати, естествени източници на ресвератрол са червеното грозде, червеното вино, горските плодове (червена боровинка, боровинка, касис, ягода, малина), фъстъци и корен от японска фалопия.

Популярността му в козметиката и дерматологията се свързва преди всичко с неговата способност да прониква през кожната бариера и доказания антистареещ ефект.

Множество проучвания показват, че продукти с ресвератрол стимулират пролиферацията на фибробласти и допринасят за повишаване на концентрацията на колаген тип 3.

Локален Ефект

Скорошно проучване потвърждава, че при локалното приложение на ресвератрол, той прониква плавно в кожата и така е в състояние да поддържа антиоксидантната си ефективност.“

Спира преждевременното остаряване на кожата

Стареенето на кожата, причинено от фактори на околната среда, като слънчева радиация и замърсители, включва промени в състава на дермалния извънклетъчен матрикс.

„Ресвератрол забавя стареенето на кожата. С остаряването на клетките генетичният им материал се уврежда. Това се отразява на правилната работа на сиртуините - ензимни протеини, открити в началото на 21 век. “

Ресвератрол възстановява увредената кожа

Доказано е, че съединението има хидратиращи и стягащи свойства, подобрявайки цялостното състояние на кожата.

„По време на 12-седмично клинично изпитване на 55 жени на възраст 40–60 години се наблюдава, че употребата на нощен крем, съдържащ ресвератрол, подобрява състоянието на кожата, като намали промените, причинени от процеса на фотостареене.

Клиничната оценка показа значително подобрение на здравината и еластичността на кожата, изглаждане на фините бръчки и намаляване на обезцветяването след 12 седмици употреба. Ултразвуковите измервания показват подобрение на дебелината на кожата с 18,9%. “

Проучването показва също, че ресвератролът защитава клетките от цитотоксичния ефект на свободните радикали и реактивните видове кислород и стабилизира клетъчния окислителен потенциал.

Активира Сиртуините - регулатори на стареенето

През последните пет години няколко изследователи, включително д-р Дейвид Синклер, съобщават, че ресвератролът е мощен активатор на ензимите Сиртуин.

Ресвератролът повишава активността на човешкия Сиртуин 1 (SIRT1), НАД-зависима деацетилаза, която действа като регулатор за скоростта на стареене и предпазва клетките от апоптоза.

„Ресвератрол е един от най-добрите активатори на Сиртуините. Той влияе върху процесите на възстановяване на кожата, удължава живота на кожните клетки и предпазва от неблагоприятно въздействие на външни фактори, като UV лъчение."

Като мощен модулатор на SIRT1, ресвератролът може също да регулира и множество сигнални пътища, свързани с възпаление и преждевременното стареене.

17 пъти по-силен антиоксидант от витамин E

Проучвания използващи теста за радикална абсорбция на кислород (ORAC) показват, че ресвератролът има 17 пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин Е. Изследването също демонстрира неговата антиоксидантна активност близо 3 пъти по-висока от витамин С (37%).

Защитава от оксидативен стрес

Различни вътрешни и външни фактори могат да причинят оксидативен стрес чрез увеличаване на образуването на реактивни видове кислород (ROS). Проучване показва, че ресвератролът е активен в неутрализирането и инхибирането на образуването на ROS.

„Ресвератролът намалява ежедневния оксидативен стрес чрез пречистване на ROS и повишаване на клетъчния антиоксидантен капацитет. По този начин ресвератролът намаля окислителното увреждане, преждевременното стареене на кожата, необичайната пигментация и други кожни нарушения, свързани с възрастта.“

Стоянович открива, че ресвератролът е изключително ефективен чистач на свободни радикали. Ресвератрол лесно дарява един електрон за съединения с по-висок окислително-възстановителен потенциал, като по този начин е класифициран като ROS чистач.

Успокоява възпаленията

Ресвератрол има положителен ефект върху спукване на кръвоносните съдове, намалява подуването и зачервяването.

Освен това ускорява процеса на зарастване на рани и има успокояващи свойства.

Проучванията показват, че ефективността на ресвератрола играе ключова роля за запазване на дермалния колаген и намаляване на кожните възпаления.

Повишава хидратацията на кожата с 201%

Локалното приложение повишава човешката епидермална хидратация, еластичността на кожата и дебелината на кожата, както и намалява кожните бръчки, увеличава съдържанието и качеството на колаген и нивото на васкуларизация.

В скорошно проучване от 2018г.

Емулсиите, съдържащи ресвератрол, повлияха значително върху нивото на хидратация на епидермиса. След две седмици приложение се наблюдават увеличение на хидратацията с 20% при тестваните. А измерванията, направени през четвъртата седмица, показват увеличение на хидратацията с 201%."

Предпазва от ракови заболявания на кожата

Проучване на туморогенезата в модел на заболяване на мишка показва, че локалното приложение на ресвератрол намалява броя на кожните тумори на мишка с 98% и намалява драстично процента на мишки с тумори.

„Нашите данни показват, че локалното приложение на кожата с ресвератрол е довело до силно значимо забавяне на честотата на тумора.“

Друго проучване показа, че ресвератролът е в състояние да индуцира апоптоза в две човешки меланомни клетъчни линии.

Защита срещу слънчева радиация

Ресвератролът упражнява също така защитни ефекти срещу ултравиолетово лъчение, предпазвайки от оксидативен стрес и кожни увреждания.

Излагането на слънчева ултравиолетова (UV) радиация е много съществен фактор в патогенезата на много кожни нарушения.

UV светлината може директно да причини увреждане на ДНК-то, както и да започне каскада от оксидативен стрес, водещ до мутация и непоправими щети на клетките.

„Ресвератрол осигурява химиопревентивни ефекти както върху UVA, така и при UVB увреждания. Поради тази причина, „перспективите са много ярки за възможната употреба на ресвератрол при кожни заболявания като стареене на кожата причинено от UV лъчите“

Заключение

- Ресвератролът все повече се използва в козметиката и дерматологията. Този полифенол, присъства в големи количества в червеното грозде и горски плодове, има редица научно доказани свойства, поддържащи здравето. 

- Противовъзпалителните и колагено стимулиращи свойства на ресвератрола играят роля в защитния му ефект срещу UV лъчение в човешките кератиноцити. 

- Ресвератрол упражнява защитен ефект срещу ултравиолетово лъчение, медииращ оксидативен стрес и увреждания на кожата.

- Механизмът за защитната активност на ресвератрола е свързан с неговата способност да противодейства на образуването на свободни радикали и реактивни видове кислород.

- Ролята на ресвератрол за предотвратяване и лечение при стареене на кожата е обещаваща, тъй като окислителните увреждания, подложени на кожните клетки, често реагират на лечение с ресвератрол.
Статията е преведена от блога на AliveByNature

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Грижа за кожата

Грижа за кожата

Ресвератрол подхранва и защитава кожата в широк спектър.

Ресвератрол подхранва и защитава кожата в широк спектър.

Ресвератролът проявява забележителен набор от полезни свойства като противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, кардиопротективни, невропротектив Ресвератролът проявява забележителен набор от полезни свойства като противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, кардиопротективни, невропротектив 2020-08-12T11:15:34+03:00 Ресвератрол подхранва и защитава кожата в широк спектър.

<div dir="auto"> <div> <div> <div dir="ltr"> <div>Ресвератролът проявява забележителен набор от полезни свойства като противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, кардиопротективни, невропротективни и анти-стареещи свойства.<br /><br />Според скорошно <a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607790/" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол е ефикасен при лечение на видимо увредена кожа">проучване</a>, установено, че ресвератролът е ефективен при лечение на видимо увредена кожа:<br /><br />&bdquo;Ресвератрол е ефективна молекула против стареене с разнообразна биологична активност. Той функционира като двоен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали и да увеличи присъщата антиоксидантна способност. "<br /><br />Широкоспектърните му свойства (антимикробни, антипролиферативни, противовъзпалителни, антиангиогенни, антиоксиданти и антистареещи) го правят много атрактивно съединение за козметични и дерматологични приложения.<br /><br /><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29034918" target="_blank" rel="noopener" title="Локално приложения ресвератрол помага срещу УВ увреждане">Научните изследвания</a>&nbsp;показват, че локално прилаганият ресвератрол предпазва от увреждания причинени от UV лъчи, пигментация и разграждане на колаген. С други думи, ресвератролът може да помогне за изсветляване на кожата и да предотврати сбръчкването.<br /><br />"Тъй като много от кожните състояния са причинени от ултравиолетовото лъчение и оксидативния стрес, изглежда, че този антиоксидант има <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21215251" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрола е обещаващ срещу кожни увреждания">обещаваща перспектива срещу широк спектър кожни увреждания</a>."</div> <div></div> <h2>Къде се среща този ценен полифенол?</h2> <div>Богати, естествени източници на ресвератрол са червеното грозде, червеното вино, горските плодове (червена боровинка, боровинка, касис, ягода, малина), фъстъци и корен от японска фалопия.<br /><br />Популярността му в козметиката и дерматологията се свързва преди всичко с неговата способност да прониква през кожната бариера и доказания антистареещ ефект.<br /><br /><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29737899" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол допринася за повишаване на колаген тип 3">Множество проучвания</a>&nbsp;показват, че продукти с ресвератрол стимулират пролиферацията на фибробласти и допринасят за повишаване на концентрацията на колаген тип 3.</div> <div></div> <h2>Локален Ефект</h2> <div><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26241915" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол прониква плавно в кожата">Скорошно проучване</a>&nbsp;потвърждава, че при локалното приложение на ресвератрол, той прониква плавно в кожата и така е в състояние да поддържа антиоксидантната си ефективност.&ldquo;</div> <div></div> <h2>Спира преждевременното остаряване на кожата</h2> <div>Стареенето на кожата, причинено от фактори на околната среда, като слънчева радиация и замърсители, включва промени в състава на дермалния извънклетъчен матрикс.<br /><br />&bdquo;Ресвератрол забавя <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31518087" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол забавя стареенето на кожата">стареенето на кожата</a>. С остаряването на клетките генетичният им материал се уврежда. Това се отразява на правилната работа на сиртуините - ензимни протеини, открити в началото на 21 век. &ldquo;</div> <div></div> <h2>Ресвератрол възстановява увредената кожа</h2> <div>Доказано е, че съединението има хидратиращи и стягащи свойства, подобрявайки цялостното състояние на кожата.<br /><br />&bdquo;По време на 12-седмично клинично изпитване на 55 жени на възраст 40&ndash;60 години се наблюдава, че употребата на нощен крем, съдържащ ресвератрол, подобрява състоянието на кожата, като намали промените, причинени от процеса на фотостареене.<br /><br />Клиничната оценка показа значително подобрение на здравината и еластичността на кожата, изглаждане на фините бръчки и намаляване на обезцветяването след 12 седмици употреба. Ултразвуковите измервания показват подобрение на дебелината на кожата с 18,9%. &ldquo;<br /><br /><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29737899" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол защитава клетките от свободни радикали">Проучването&nbsp;</a>показва също, че ресвератролът защитава клетките от цитотоксичния ефект на свободните радикали и реактивните видове кислород и стабилизира клетъчния окислителен потенциал.</div> <div></div> <h2>Активира Сиртуините - регулатори на стареенето</h2> <div>През последните пет години няколко изследователи, включително д-р Дейвид Синклер, съобщават, че ресвератролът е мощен активатор на ензимите Сиртуин.<br /><br />Ресвератролът повишава активността на човешкия Сиртуин 1 (SIRT1), НАД-зависима деацетилаза, която действа като регулатор за скоростта на стареене и <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3504108/" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол предпазва клетките от апоптоза">предпазва клетките от апоптоза</a>.<br /><br />&bdquo;Ресвератрол е един от най-добрите<a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31518087" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол активира ензимите Сиртуин"> активатори на Сиртуините</a>. Той влияе върху процесите на възстановяване на кожата, удължава живота на кожните клетки и предпазва от неблагоприятно въздействие на външни фактори, като UV лъчение."<br /><br />Като мощен модулатор на SIRT1, ресвератролът може също да регулира и множество сигнални пътища, свързани с възпаление и преждевременното стареене.</div> <div></div> <h2>17 пъти по-силен антиоксидант от витамин E</h2> <div><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6317057/" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол е 17 пъти по-силен антиоксидант от витамин Е">Проучвания</a>&nbsp;използващи теста за радикална абсорбция на кислород (ORAC) показват, че ресвератролът има 17 пъти по-висока антиоксидантна активност от витамин Е. Изследването също демонстрира неговата антиоксидантна активност близо 3 пъти по-висока от витамин С (37%).</div> <div></div> <h2>Защитава от оксидативен стрес</h2> <div>Различни вътрешни и външни фактори могат да причинят оксидативен стрес чрез увеличаване на образуването на реактивни видове кислород (ROS). <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6475554/" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол неутрализира оксидативния стрес">Проучване</a>&nbsp;показва, че ресвератролът е активен в неутрализирането и инхибирането на образуването на ROS.<br /><br />&bdquo;Ресвератролът <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29193412" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол намалява ежедневния оксидативен стрес">намалява ежедневния оксидативен стрес</a> чрез пречистване на ROS и повишаване на клетъчния антиоксидантен капацитет. По този начин ресвератролът намаля окислителното увреждане, преждевременното стареене на кожата, необичайната пигментация и други кожни нарушения, свързани с възрастта.&ldquo;<br /><br />Стоянович открива, че ресвератролът е изключително ефективен чистач на свободни радикали. Ресвератрол лесно дарява един електрон за съединения с по-висок окислително-възстановителен потенциал, като по този начин е класифициран като ROS чистач.</div> <div></div> <h2>Успокоява възпаленията</h2> <div>Ресвератрол има положителен ефект върху спукване на кръвоносните съдове, намалява подуването и зачервяването.<br /><br />Освен това ускорява процеса на зарастване на рани и има успокояващи свойства.<br /><br /><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032205/" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол помага за запазване на дермалния колаген">Проучванията</a>&nbsp;показват, че ефективността на ресвератрола играе ключова роля за запазване на дермалния колаген и намаляване на кожните възпаления.</div> <div></div> <h2>Повишава хидратацията на кожата с 201%</h2> <div>Локалното приложение повишава човешката епидермална хидратация, еластичността на кожата и дебелината на кожата, както и намалява кожните бръчки, увеличава съдържанието и качеството на колаген и нивото на васкуларизация.<br /><br />В <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31518087" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол влияе върхо нивото на хидратация на епидермиса">скорошно проучване</a>&nbsp;от 2018г.<br /><br />Емулсиите, съдържащи ресвератрол, повлияха значително върху нивото на хидратация на епидермиса. След две седмици приложение се наблюдават увеличение на хидратацията с 20% при тестваните. А измерванията, направени през четвъртата седмица, показват увеличение на хидратацията с 201%."</div> <div></div> <h2>Предпазва от ракови заболявания на кожата<a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032205/" target="_blank" rel="noopener" title="Локално приложение на ресвератрол намаля броя на кожните тумори "></a></h2> <div><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6032205/" target="_blank" rel="noopener" title="Локално приложение на ресвератрол намаля броя на кожните тумори ">Проучване</a>&nbsp;на туморогенезата в модел на заболяване на мишка показва, че локалното приложение на ресвератрол намалява броя на кожните тумори на мишка с 98% и намалява драстично процента на мишки с тумори.<br /><br />&bdquo;Нашите данни показват, че локалното приложение на кожата с ресвератрол е довело до силно значимо забавяне на честотата на тумора.&ldquo;<br /><br />Друго <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6294058/" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол индуцира апоптоза в две човешки меланомни клетъчни линии">проучване</a>&nbsp;показа, че ресвератролът е в състояние да индуцира апоптоза в две човешки меланомни клетъчни линии.</div> <div></div> <h2>Защита срещу слънчева радиация</h2> <div>Ресвератролът упражнява също така защитни ефекти срещу ултравиолетово лъчение, предпазвайки от оксидативен стрес и кожни увреждания.<br /><br />Излагането на слънчева ултравиолетова (UV) радиация е много съществен фактор в патогенезата на много кожни нарушения.<br /><br />UV светлината може директно да причини увреждане на ДНК-то, както и да започне каскада от оксидативен стрес, водещ до мутация и непоправими щети на клетките.<br /><br />&bdquo;Ресвератрол осигурява <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21215251" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол осигурява химиопревентивни ефекти въху кожата">химиопревентивни ефекти</a> както върху UVA, така и при UVB увреждания. Поради тази причина, &bdquo;перспективите са много ярки за възможната употреба на ресвератрол при кожни заболявания като стареене на кожата причинено от UV лъчите&ldquo;</div> <div></div> <h2>Заключение</h2> <div>- Ресвератролът все повече се използва в козметиката и дерматологията. Този полифенол, присъства в големи количества в червеното грозде и горски плодове, има редица <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32013204" target="_blank" rel="noopener" title="Научно доказани свойства за качествата на ресвератрол">научно доказани свойства</a>, поддържащи здравето.&nbsp;<br /><br />- <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31132143" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол има Противовъзпалителните и колагено стимулиращи свойства">Противовъзпалителните и колагено стимулиращи свойства</a> на ресвератрола играят роля в защитния му ефект срещу UV лъчение в човешките кератиноцити.&nbsp;<br /><br />- Ресвератрол упражнява <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254804" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол упражнява защитен ефект срещу ултравиолетово лъчение">защитен ефект срещу ултравиолетово лъчение</a>, медииращ оксидативен стрес и увреждания на кожата.<br /><br />- Механизмът за защитната активност на ресвератрола е свързан с неговата способност да <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31115657" target="_blank" rel="noopener" title="Ресвератрол противодейства на образуването на свободни радикали">противодейства</a> на образуването на свободни радикали и реактивни видове кислород.<br /><br />- Ролята на ресвератрол за предотвратяване и лечение при стареене на кожата е обещаваща, тъй като окислителните увреждания, подложени на кожните клетки, често реагират на лечение с ресвератрол.<b><br /></b></div> </div> </div> </div> <div class="footnotes"><span style="font-size: 10pt;"><em>Статията е преведена от блога на <a href="https://alivebynature.com/resveratrol-for-skin/" target="_blank" rel="noopener" title="Статия на AliveByNature за ползите от ресвератрол за кожата">AliveByNature</a></em></span></div> </div>

, , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки