Защо ресвератролът е част от "Светата троица" NMN, TMG, Ресвератрол?

23.09.2023 11:24:14

Защо ресвератролът е част от "Светата троица" NMN, TMG, Ресвератрол?

Ресвератролът е изолиран за първи път през 1939г от японския учен Такаота и принадлежи към групата на полифенолите (вещества, произведени от растения, отгледани при неблагоприятни условия) и фитоалексените (вещества, синтезирани от растения, заразени с патогенни като бактерии или гъбички). Среща се в грозде, боровинки, малини, какао, фъстъци, червено вино и други. Бива цис и транс-форма като Био активен е само транс-изомера. Всичко написано по-долу важи единствено за транс-ресвератрола и за краткост ще го наричаме само ресвератрол. 

Но защо му придаваме името "Магичният ресвератрол"?

1. Ресвератролът активира сиртуин 1 (Sir1), който както знаем активира гените за дълголетие. NMN също активира Sir1 т. е двете молекули имат синергично( еднакво) действие. Това е като да ползваме ескалатор едновременно движейки се-можем да ползваме само ескалатор, да се движим по стълбите, но ако комбинираме и двете, скоростта ни ще се увеличи. Не случайно проф. Дейвид Синклер сравнява NMN с газта, а ресвератролът с педала за газта.

Но освен, че засилва действието на сиртуините ресвератролът има още едно магично действие - увеличава нивата на НАД+!!! През юли 2022г е публикувано изследване върху мишки , което доказва, че ресвератролът увеличава с 1,6 и съответно с 1,7 пъти нивата на НАД в клетките на сърцето и мускулите в сравнение с групата, приемаща само NMN. А това си е почти двойно!

2. Друг важен процес, активиран от ресвератрола и пряко свързан с дълголетието е автофагията - това е процес на унищожаване(самоизяждане) на собствени структури на клетката и последващото им рециклиране. Колкото и жестока да изглежда тази форма на канибализъм, тя е изключително важна за правилното функциониране на клетката. Когато има нарушения в автофагията клетката буквално се задръства с непотребни вещества и това води до заболявания като Алцхаймер (в нервните клетки се натрупва бета амилоиден протеин), деменция на Леви (натрупва се алфа-синоклеин или телца на Леви), както и много, много други.

Автофагията се активира след продължително гладуване. Съществуват различни мнения колко най-малко трябва да гладуваме, за да активираме този процес, като най-често се споменава интервал от 48-72ч. Добрата новина е, че ресвератролът активира автофагията и без Физическо гладуване и на клетъчно ниво това се случва чрез подтискане на mTor. Изследвания върху мишки показват, че добавянето на ресвератрол в диетата им увеличава продължителността на живота им с 20%

3. Следващото невероятно качество на ресвератрола е, че подобрява диабета и намалява възпалението. През юни 2022 г в Science Direct са публикувани резултати от изследване върху хора - диабетици, които доказват, че ресвератролът намалява нивата на кръвната захар, Homa - IR, HbA1, нивата на инсулина, както и маркерите за възпаление - тумор никротичен фактор, интерлевкин-6,С - реактивен протеин.

4. Продължаваме напред със следващия позитивен ефект от приема на ресвератрол - публикация в MDPI от септември 2022г разкрива изследване върху хора, което показва, че приема на ресвератрол при минимум от 12 седмици понижава общия холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL - cholesterol или т.нар. "лош холестерол), но без да понижава липопротеините с висока плътност (HDL-cholesterol или т. нар добър холестерол)

5. При лечение на тумори - ресвератролът успява да увеличи чувствителността на туморните клетки към химиотерапията, както и да блокира механизмите за резистентност на туморите към нея.Ресвератролът може да активира апоптозата (програмираната клетъчна смърт) на някои видове рак без това да засяга здравите клетки. Освен това благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства ресвератролът може да намали страничните ефекти от химиотерапията като анорексия депресия, неврологични болки, депресия и когнитивни увреждания.

6. Ресвератролът може да помогне в борбата с невродегенеративните заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, деменция, както и да повлияе когнитивните свойства. Изследване върху плъхове показва, че ресвератролът ускорява растежа и развитието на невроните в резултат на което имат по-силна памет.Групата,на която не е даван ресвератрол губят когнитивните си свойства на 22-24 месечна възраст. Изследвания върху жени в постменопаузата показват също позитивното влияние на ресвератрола върху когнитивните функции.

7. Ресвератролът повлиява сърдечно съдови заболявания като хипертония, атеросклероза та, възпалението на ендотела, сърдечна недостатъчност и намалява систоличното налягане,но само при хипертоници. - публикация

Заради големия брой позитивни ефекти върху здравето на човека ресвератролът е един от най-изследваните суплементи, като посочените изследвания са незначителна част от хилядите направени.

И така се убедихме в ползите му. Можем ли да си го набавим от есествени източници - количествата в храните и червеното вино са незначителни и практически не могат да предизвикат горепосочените ефекти.

Как бихме могли да приемаме ресвератрола?

Ресвератролът е водно неразтворимо вещество и затова се препоръчва да се комбинира с мазнина - самият Дейвид Синклер го приема с йогурт или зехтин (олеиновата киселина също активира сиртуините!!!). Най-добре се усвоява на гладно.

Кога да го приемаме?

Интересното е, че Бионаличността е пряко свързана с циркадните ритми - най-добре се усвоява в ранните часове на деня.

В каква дозировка да ги приемаме?

До 2000мг /ден - най-често между 500-1000мг,
Прием над 3000мг на ден може да увеличи чернодробните ензими Алат и Асат

Какви са страничните му ефекти?

Рядко може да се проявят странични ефекти като гадене или дразнене на стомаха, но може да взаимодейства с някои медикаменти като варфарин, аспирин и нестероидни противовъзпалителни и да увеличи риска от кървене.

За какво трябва да внимаваме при избора на ресвератрол?

Както казахме, активен е само транс-изомерът, а той е бял или мръсно бял на цвят. По-тъмният цвят на продукта говори за примеси с цис - ресвератрол. Препоръчваме да използвате само качествени продукти, за да се възползвате от позитивните ефекти на ресвератрола.

Обобщение

Ресвератролът активира гените за дълголетието, повлиява всички социално значими заболявания като диабет, рак, невродегенеративни и сърдечно-съдови заболявания. Ето защо ресвератролът заема едно от първите места сред суплементите, отговорни за здравето и дълголетието ни и с право можем да го наречем "магичен".

Източници:

https://hms.harvard.edu/news/loss-epigenetic-information-can-drive-aging-restoration-can-reverse

Дейвид Синклер и др.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Дълголетие

Дълголетие и здрави старини

Защо ресвератролът е част от "Светата троица" NMN, TMG, Ресвератрол?

Защо ресвератролът е част от "Светата троица" NMN, TMG, Ресвератрол?

Ресвератролът е изолиран за първи път през 1939г от японския учен Такаота и принадлежи към групата на полифенолите (вещества, произведени от растения, отгл Ресвератролът е изолиран за първи път през 1939г от японския учен Такаота и принадлежи към групата на полифенолите (вещества, произведени от растения, отгл 2023-10-23T09:47:56+03:00 Защо ресвератролът е част от "Светата троица" NMN, TMG, Ресвератрол?

<p>Ресвератролът е изолиран за първи път през 1939г от японския учен Такаота и принадлежи към групата на полифенолите (вещества, произведени от растения, отгледани при неблагоприятни условия) и фитоалексените (вещества, синтезирани от растения, заразени с патогенни като бактерии или гъбички). Среща се в грозде, боровинки, малини, какао, фъстъци, червено вино и други. Бива цис и транс-форма като Био активен е само транс-изомера. Всичко написано по-долу важи единствено за <a href="https://organico.eu/tags/trans-resveratrol" title="транс-ресвератрол">транс-ресвератрола</a> и за краткост ще го наричаме само ресвератрол.&nbsp;</p> <h2>Но защо му придаваме името "Магичният ресвератрол"?</h2> <p><strong>1.</strong> Ресвератролът активира <a href="https://age.bg/longevity/7-%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%80%d1%82%d1%83%d0%b8%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0/" target="_blank" rel="noopener" title="сиртуин ">сиртуин 1</a> (Sir1), който както знаем активира гените за дълголетие. <a href="https://organico.eu/tags/nmn" target="_blank" rel="noopener" title="NMN">NMN</a> също активира Sir1 т. е двете молекули имат синергично( еднакво) действие. Това е като да ползваме ескалатор едновременно движейки се-можем да ползваме само ескалатор, да се движим по стълбите, но ако комбинираме и двете, скоростта ни ще се увеличи. Не случайно <a href="https://age.bg/longevity/%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d0%b2%d0%b8%d0%b4-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d1%80-%d0%b7%d0%b0-150%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%bc%d0%bd-%d1%80%d0%b5/" target="_blank" rel="noopener" title="проф. Дейвид Синклер">проф. Дейвид Синклер</a> сравнява <a href="https://organico.eu/tags/nmn" target="_blank" rel="noopener" title="NMN">NMN</a> с газта, а ресвератролът с педала за газта.</p> <p>Но освен, че засилва действието на <a href="https://age.bg/longevity/7-%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%80%d1%82%d1%83%d0%b8%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0/" target="_blank" rel="noopener" title="сиртуините">сиртуините</a> ресвератролът има още едно магично действие - увеличава нивата на <a href="https://age.bg/longevity/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%b4-%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%83%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b4-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d0%b0/" target="_blank" rel="noopener" title="НАД+">НАД+</a>!!! През юли 2022г е публикувано изследване върху мишки , което доказва, че ресвератролът увеличава с 1,6 и съответно с 1,7 пъти нивата на <a href="https://age.bg/longevity/%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%b4-%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%83%d0%ba%d0%bb%d0%b5%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b4-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d0%b0/" target="_blank" rel="noopener" title="НАД">НАД</a> в клетките на сърцето и мускулите в сравнение с групата, приемаща само <a href="https://organico.eu/tags/nmn" target="_blank" rel="noopener" title="NMN">NMN</a>. А това си е почти двойно!</p> <p><strong>2.</strong> Друг важен процес, активиран от ресвератрола и пряко свързан с дълголетието е автофагията - това е процес на унищожаване(самоизяждане) на собствени структури на клетката и последващото им рециклиране. Колкото и жестока да изглежда тази форма на канибализъм, тя е изключително важна за правилното функциониране на клетката. Когато има нарушения в автофагията клетката буквално се задръства с непотребни вещества и това води до заболявания като Алцхаймер (в нервните клетки се натрупва бета амилоиден протеин), деменция на Леви (натрупва се алфа-синоклеин или телца на Леви), както и много, много други.</p> <p>Автофагията се активира след продължително гладуване. Съществуват различни мнения колко най-малко трябва да гладуваме, за да активираме този процес, като най-често се споменава интервал от 48-72ч. Добрата новина е, че ресвератролът активира автофагията и без Физическо гладуване и на клетъчно ниво това се случва чрез подтискане на mTor. Изследвания върху мишки показват, че добавянето на ресвератрол в диетата им увеличава продължителността на живота им с 20%</p> <p><strong>3.</strong> Следващото невероятно качество на ресвератрола е, че подобрява диабета и намалява възпалението. През юни 2022 г в Science Direct са публикувани резултати от изследване върху хора - диабетици, които доказват, че ресвератролът намалява нивата на кръвната захар, Homa - IR, HbA1, нивата на инсулина, както и маркерите за възпаление - тумор никротичен фактор, интерлевкин-6,С - реактивен протеин.</p> <p><strong>4.</strong> Продължаваме напред със следващия позитивен ефект от приема на ресвератрол - публикация в MDPI от септември 2022г разкрива изследване върху хора, което показва, че приема на ресвератрол при минимум от 12 седмици понижава общия холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL - cholesterol или т.нар. "лош холестерол), но без да понижава липопротеините с висока плътност (HDL-cholesterol или т. нар добър холестерол)</p> <p><strong>5.</strong> При лечение на тумори - ресвератролът успява да увеличи чувствителността на туморните клетки към химиотерапията, както и да блокира механизмите за резистентност на туморите към нея.Ресвератролът може да активира апоптозата (програмираната клетъчна смърт) на някои видове рак без това да засяга здравите клетки. Освен това благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителни свойства ресвератролът може да намали страничните ефекти от химиотерапията като анорексия депресия, неврологични болки, депресия и когнитивни увреждания.</p> <p><strong>6.</strong> Ресвератролът може да помогне в борбата с невродегенеративните заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, деменция, както и да повлияе когнитивните свойства. Изследване върху плъхове показва, че ресвератролът ускорява растежа и развитието на невроните в резултат на което имат по-силна памет.Групата,на която не е даван ресвератрол губят когнитивните си свойства на 22-24 месечна възраст. Изследвания върху жени в постменопаузата показват също позитивното влияние на ресвератрола върху когнитивните функции.</p> <p><strong>7.&nbsp;</strong>Ресвератролът повлиява сърдечно съдови заболявания като хипертония, атеросклероза та, възпалението на ендотела, сърдечна недостатъчност и намалява систоличното налягане,но само при хипертоници. - публикация</p> <p>Заради големия брой позитивни ефекти върху здравето на човека ресвератролът е един от най-изследваните суплементи, като посочените изследвания са незначителна част от хилядите направени.</p> <p>И така се убедихме в ползите му. Можем ли да си го набавим от есествени източници - количествата в храните и червеното вино са незначителни и практически не могат да предизвикат горепосочените ефекти.</p> <h2>Как бихме могли да приемаме ресвератрола?</h2> <p>Ресвератролът е водно неразтворимо вещество и затова се препоръчва да се комбинира с мазнина - самият Дейвид Синклер го приема с йогурт или зехтин (олеиновата киселина също активира <a href="https://age.bg/longevity/7-%d0%b5%d0%bd%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d1%81%d0%b8%d1%80%d1%82%d1%83%d0%b8%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0/" target="_blank" rel="noopener" title="сиртуините">сиртуините</a>!!!). Най-добре се усвоява на гладно.</p> <h2>Кога да го приемаме?</h2> <p>Интересното е, че Бионаличността е пряко свързана с циркадните ритми - най-добре се усвоява в ранните часове на деня.</p> <h2>В каква дозировка да ги приемаме?</h2> <p>До 2000мг /ден - най-често между 500-1000мг, <br />Прием над 3000мг на ден може да увеличи чернодробните ензими Алат и Асат</p> <h2>Какви са страничните му ефекти?</h2> <p>Рядко може да се проявят странични ефекти като гадене или дразнене на стомаха, но може да взаимодейства с някои медикаменти като варфарин, аспирин и нестероидни противовъзпалителни и да увеличи риска от кървене.</p> <h2>За какво трябва да внимаваме при избора на ресвератрол?</h2> <p>Както казахме, активен е само транс-изомерът, а той е бял или мръсно бял на цвят. По-тъмният цвят на продукта говори за примеси с цис - ресвератрол. Препоръчваме да използвате само качествени продукти, за да се възползвате от позитивните ефекти на ресвератрола.</p> <h2>Обобщение</h2> <p>Ресвератролът активира гените за дълголетието, повлиява всички социално значими заболявания като диабет, рак, невродегенеративни и сърдечно-съдови заболявания. Ето защо ресвератролът заема едно от първите места сред суплементите, отговорни за здравето и дълголетието ни и с право можем да го наречем "магичен".</p> <h3>Източници:</h3> <p>https://hms.harvard.edu/news/loss-epigenetic-information-can-drive-aging-restoration-can-reverse</p> <p>Дейвид Синклер и др.</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки