Берберин - мощна добавка с много ползи за здравето

06.07.2023 15:19:21

Берберин - мощна добавка с много ползи за здравето

Берберинът, естествено срещащо се съединение, намиращо се в различни растения, получава признание за своите потенциални ползи за здравето. Обширни изследвания показват, че берберинът може да предложи предимства като подобрено регулиране на кръвната захар, насърчаване на загуба на тегло и подобрено здраве на сърцето. Освен това тази мощна добавка се проучва за нейния потенциал при справяне със състояния като депресия и неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Нека се задълбочим в подробностите за берберина, неговите механизми на действие и въздействието му върху цялостното благосъстояние.

Разбиране на Берберин

Берберинът е биоактивно съединение, получено от няколко растения, включително храсти Berberis. Той попада в категорията на алкалоидите и е известен със своя жълт цвят, често използван като багрило. С богата история в традиционната китайска медицина, берберинът е бил използван за лечение на различни заболявания. Съвременните научни изследвания сега подчертават неговите забележителни ползи за множество здравословни проблеми.

Механизми на действие

Берберинът е преминал обширни тестове в стотици проучвания. Един от основните му механизми включва активиране на ензим, наречен AMP-активирана протеин киназа (AMPK) в клетките, както се наблюдава при проучвания върху животни. AMPK играе решаваща роля в регулирането на метаболизма и енергийните нива и присъства в клетките на цялото тяло. Берберинът също влияе върху други молекули в клетките и може дори да модулира генната експресия. Тези действия потенциално допринасят за неговите защитни ефекти срещу различни хронични здравословни състояния.

Регулиране на кръвната захар

Многобройни проучвания показват, че берберинът може значително да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Неговите механизми на действие включват:

- Намаляване на инсулиновата резистентност, като по този начин повишава ефективността на инсулина при понижаване на кръвната захар.
- Насърчаване на гликолизата, разграждането на захарите в клетките.
- Инхибиране на производството на захар в черния дроб.
- Забавяне на разграждането на въглехидратите в червата.
- Увеличаване на популацията от полезни бактерии в червата.

Например, проучване, включващо 116 индивида с диабет, разкрива, че приемането на 1 грам берберин на ден намалява нивата на кръвната захар на гладно с 20%. Това също доведе до 12% понижение на нивата на хемоглобин A1c (HbA1c), маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар, и подобрени липидни профили, включително нива на холестерол и триглицериди. В по-ранен преглед на 14 проучвания берберинът демонстрира сравнима ефективност с пероралните лекарства за диабет като метформин, глипизид и розиглитазон. Берберинът проявява синергични ефекти, когато се комбинира с промени в начина на живот или други лекарства за понижаване на кръвната захар.

Насърчаване загубата на тегло

Берберинът може да служи и като ефективна добавка за отслабване. В 12-седмично проучване, включващо индивиди със затлъстяване, приемането на 500 милиграма (mg) берберин три пъти дневно води до средна загуба на тегло от приблизително 5 паунда. Участниците също са имали 3,6% намаление на телесните мазнини.
Освен това, преглед на 12 проучвания показва, че добавянето на берберин води до значително намаляване на телесното тегло, индекса на телесната маса и коремните мазнини. Също така се свързва с понижени нива на С-реактивен протеин, маркер за възпаление. Освен това изглежда, че берберинът възпрепятства растежа на мастните клетки на молекулярно ниво, което допринася за неговия потенциал за насърчаване на загуба на тегло.

Струва си да се отбележи, че докато берберинът е обещаващ, важно е да се консултирате със здравен специалист, преди да включите каквато и да е нова добавка в рутината си. Това е особено важно, ако имате основни здравословни проблеми или приемате други лекарства.

Понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са водеща причина за глобалната смъртност и различни кръвни маркери са свързани с повишен риск от развитие на това състояние. За щастие берберинът демонстрира способността да подобрява някои от тези рискови фактори. Преглед на 16 проучвания разкри, че берберинът може:
- Намаляват нивата на общия холестерол
- Намалете нивата на LDL (лошия) холестерол
- По-ниски нива на триглицеридите в кръвта
- Увеличете нивата на HDL (добър) холестерол
Освен това, по-стари проучвания показват, че берберинът може да намали аполипопротеин В, значителен рисков фактор за сърдечни заболявания, с 13-15%. Изследванията показват, че берберинът постига тези ефекти чрез инхибиране на ензим, наречен PCSK9, който подобрява отстраняването на LDL холестерола от кръвния поток. Имайки предвид положителното въздействие на берберина върху тези рискови фактори, е вероятно той да допринесе за намален риск от сърдечни заболявания. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания.

Допълнителни ползи за здравето

Берберинът показва редица други потенциални ползи за здравето:
- Депресия: Проучванията върху животни показват, че берберинът може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия.
- Рак: Проучвания в епруветка и животни показват, че може да попречи на растежа и разпространението на различни видове рак.
- Оксидативен стрес и възпаление: Берберинът демонстрира мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти в някои проучвания в епруветки и животни.
- Инфекции: Изследванията в епруветка показват, че берберинът може да попречи на растежа на вредни микроорганизми, включително определени бактерии, вируси и гъбички.
- Затлъстяване на черния дроб: Може да намали натрупването на мазнини в черния дроб, като потенциално предпазва от неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).
- Сърдечна недостатъчност: По-старо проучване показа, че берберинът подобрява симптомите и намалява риска от смърт при хора със сърдечна недостатъчност. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.

Въпреки че тези ползи са обещаващи, необходими са допълнителни изследвания, преди да могат да бъдат направени окончателни препоръки.

Дозировка и странични ефекти

В много цитирани проучвания дозите на берберин варират от 500-1500 mg на ден. Общата схема е 500 mg, приемани три пъти на ден преди хранене, общо 1500 mg на ден. Важно е да се отбележи, че берберинът може да взаимодейства с определени лекарства, особено циклоспорин. Ако имате медицинско състояние или приемате някакви лекарства, важно е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да приемате добавки с берберин, особено ако в момента приемате лекарства за понижаване на кръвната захар. Като цяло берберинът е показал благоприятен профил на безопасност. Стомашно-чревни проблеми като диария, запек и подуване на корема са основните докладвани странични ефекти.

В заключение

Берберинът, забележително съединение, предлага набор от предимства, включително регулиране на кръвната захар, улесняване на загубата на тегло и подобрено здраве на сърцето. Ако обмисляте добавяне на берберин, различни опции са налични онлайн. Въпреки това е от решаващо значение да се консултирате със здравен специалист, преди да го включите във вашата рутина, и винаги следвайте препоръчаната дозировка.

Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111450/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27887947/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5780224/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30393248/

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Дълголетие

Дълголетие и здрави старини

Берберин - мощна добавка с много ползи за здравето

Берберин - мощна добавка с много ползи за здравето

500мг. по три пъти на ден преди хранене. Ползи: Регулиране на кръвната захар, загуба на тегло, Понижаване на холестерола, предпазва от сърдечни заболявания, 500мг. по три пъти на ден преди хранене. Ползи: Регулиране на кръвната захар, загуба на тегло, Понижаване на холестерола, предпазва от сърдечни заболявания, 2023-09-25T12:25:57+03:00 Берберин - мощна добавка с много ползи за здравето

<p>Берберинът, естествено срещащо се съединение, намиращо се в различни растения, получава признание за своите потенциални ползи за здравето. Обширни изследвания показват, че берберинът може да предложи предимства като подобрено регулиране на кръвната захар, насърчаване на загуба на тегло и подобрено здраве на сърцето. Освен това <a href="https://organico.eu/product/lipozomen-berberin" title="тази мощна добавка">тази мощна добавка</a> се проучва за нейния потенциал при справяне със състояния като депресия и неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD). Нека се задълбочим в подробностите за берберина, неговите механизми на действие и въздействието му върху цялостното благосъстояние.</p> <h2>Разбиране на Берберин</h2> <p>Берберинът е биоактивно съединение, получено от няколко растения, включително храсти Berberis. Той попада в категорията на алкалоидите и е известен със своя жълт цвят, често използван като багрило. С богата история в традиционната китайска медицина, берберинът е бил използван за лечение на различни заболявания. Съвременните научни изследвания сега подчертават неговите забележителни ползи за множество здравословни проблеми.</p> <h2>Механизми на действие</h2> <p>Берберинът е преминал обширни тестове в стотици проучвания. Един от основните му механизми включва активиране на ензим, наречен AMP-активирана протеин киназа (AMPK) в клетките, както се наблюдава при проучвания върху животни. AMPK играе решаваща роля в регулирането на метаболизма и енергийните нива и присъства в клетките на цялото тяло. Берберинът също влияе върху други молекули в клетките и може дори да модулира генната експресия. Тези действия потенциално допринасят за неговите защитни ефекти срещу различни хронични здравословни състояния.</p> <h2>Регулиране на кръвната захар</h2> <p>Многобройни проучвания показват, че берберинът може значително да намали нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Неговите механизми на действие включват:</p> <p>- Намаляване на инсулиновата резистентност, като по този начин повишава ефективността на инсулина при понижаване на кръвната захар.<br />- Насърчаване на гликолизата, разграждането на захарите в клетките.<br />- Инхибиране на производството на захар в черния дроб.<br />- Забавяне на разграждането на въглехидратите в червата.<br />- Увеличаване на популацията от полезни бактерии в червата.</p> <p>Например, проучване, включващо 116 индивида с диабет, разкрива, че приемането на 1 грам берберин на ден намалява нивата на кръвната захар на гладно с 20%. Това също доведе до 12% понижение на нивата на хемоглобин A1c (HbA1c), маркер за дългосрочен контрол на кръвната захар, и подобрени липидни профили, включително нива на холестерол и триглицериди. В по-ранен преглед на 14 проучвания берберинът демонстрира сравнима ефективност с пероралните лекарства за диабет като метформин, глипизид и розиглитазон. Берберинът проявява синергични ефекти, когато се комбинира с промени в начина на живот или други лекарства за понижаване на кръвната захар.</p> <h2>Насърчаване загубата на тегло</h2> <p>Берберинът може да служи и като ефективна <a href="https://organico.eu/product/lipozomen-berberin" title="добавка за отслабване">добавка за отслабване</a>. В 12-седмично проучване, включващо индивиди със затлъстяване, приемането на 500 милиграма (mg) берберин три пъти дневно води до средна загуба на тегло от приблизително 5 паунда. Участниците също са имали 3,6% намаление на телесните мазнини.<br />Освен това, преглед на 12 проучвания показва, че добавянето на берберин води до значително намаляване на телесното тегло, индекса на телесната маса и коремните мазнини. Също така се свързва с понижени нива на С-реактивен протеин, маркер за възпаление. Освен това изглежда, че берберинът възпрепятства растежа на мастните клетки на молекулярно ниво, което допринася за неговия потенциал за насърчаване на загуба на тегло.</p> <p>Струва си да се отбележи, че докато берберинът е обещаващ, важно е да се консултирате със здравен специалист, преди да включите каквато и да е нова добавка в рутината си. Това е особено важно, ако имате основни здравословни проблеми или приемате други лекарства.</p> <h2>Понижаване на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания</h2> <p>Сърдечните заболявания са водеща причина за глобалната смъртност и различни кръвни маркери са свързани с повишен риск от развитие на това състояние. За щастие берберинът демонстрира способността да подобрява някои от тези рискови фактори. Преглед на 16 проучвания разкри, че берберинът може:<br />- Намаляват нивата на общия холестерол<br />- Намалете нивата на LDL (лошия) холестерол<br />- По-ниски нива на триглицеридите в кръвта<br />- Увеличете нивата на HDL (добър) холестерол<br />Освен това, по-стари проучвания показват, че берберинът може да намали аполипопротеин В, значителен рисков фактор за сърдечни заболявания, с 13-15%. Изследванията показват, че берберинът постига тези ефекти чрез инхибиране на ензим, наречен PCSK9, който подобрява отстраняването на LDL холестерола от кръвния поток. Имайки предвид положителното въздействие на берберина върху тези рискови фактори, е вероятно той да допринесе за намален риск от сърдечни заболявания. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания.</p> <h2>Допълнителни ползи за здравето</h2> <p>Берберинът показва редица други потенциални ползи за здравето:<br />- Депресия: Проучванията върху животни показват, че берберинът може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия.<br />- Рак: Проучвания в епруветка и животни показват, че може да попречи на растежа и разпространението на различни видове рак.<br />- Оксидативен стрес и възпаление: Берберинът демонстрира мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти в някои проучвания в епруветки и животни.<br />- Инфекции: Изследванията в епруветка показват, че берберинът може да попречи на растежа на вредни микроорганизми, включително определени бактерии, вируси и гъбички.<br />- Затлъстяване на черния дроб: Може да намали натрупването на мазнини в черния дроб, като потенциално предпазва от неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).<br />- Сърдечна недостатъчност: По-старо проучване показа, че берберинът подобрява симптомите и намалява риска от смърт при хора със сърдечна недостатъчност. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.</p> <p>Въпреки че тези ползи са обещаващи, необходими са допълнителни изследвания, преди да могат да бъдат направени окончателни препоръки.</p> <h2>Дозировка и странични ефекти</h2> <p>В много цитирани проучвания дозите на берберин варират от 500-1500 mg на ден. Общата схема е 500 mg, приемани три пъти на ден преди хранене, общо 1500 mg на ден. Важно е да се отбележи, че берберинът може да взаимодейства с определени лекарства, особено циклоспорин. Ако имате медицинско състояние или приемате някакви лекарства, важно е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете да приемате добавки с берберин, особено ако в момента приемате лекарства за понижаване на кръвната захар. Като цяло берберинът е показал благоприятен профил на безопасност. Стомашно-чревни проблеми като диария, запек и подуване на корема са основните докладвани странични ефекти.</p> <h2>В заключение</h2> <p>Берберинът, забележително съединение, предлага набор от предимства, включително регулиране на кръвната захар, улесняване на загубата на тегло и подобрено здраве на сърцето. Ако обмисляте добавяне на берберин, различни опции са налични онлайн. Въпреки това е от решаващо значение да се консултирате със здравен специалист, преди да го включите във вашата рутина, и винаги следвайте препоръчаната дозировка.</p> <p><b>Източници:</b><br /> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111450/<br /> https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27887947/<br /> https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5780224/<br /> https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30393248/</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки