Какво е липозом?

01.11.2023 15:18:00

Какво е липозом?

Липозомът е структура, съставена от фосфолипиди, които са основните строителни блокове на човешките клетки. Тези фосфолипиди имат както поларни (разтворима във вода), така и неполарни (неразтворима във вода) части в своята структура, което ги прави амфипатни. Те се състоят от хидрофилна глава и липофилна опашка.

Липозомите са открити за първи път през 1965 година и скоро след това бяха предложени като системи за доставка на лекарства. През последните пет десетилетия напредъкът в тази област доведе до множество клинични изпитвания на липозоми за доставка на противогъбични, антибиотични, генни лекарства, анестетици и противовъзпалителни медикаменти. Това е утвърдена технология, като на пазара се предлагат различни видове липозоми.

Фосфолипидният двуслой

В клетъчните ни мембрани, фосфолипидите се нареждат в две слоя, наречени фосфолипиден двуслой. Тази структура се среща и в липозомите.

Липозомът

Терминът “липозом” е произлязъл от гръцките думи “липос“, което означава мазнина, и “сома“, което означава тяло. Липозомите се образуват от фосфолипидния двуслой, когато се добави вода и енергия. Те функционират като мехурчета, които могат да включат различни хранителни вещества, както мастноразтворими, например витамин D3, така и водоразтворими, като витамин B12.

Липозомната технология за вкапсулация

Липозомите имат ключова роля за повишаване на биодостъпността на биоактивни съединения. Те могат да носят както мастноразтворими, така и водоразтворими вещества, което ги прави идеални за осигуряване на биодостъпност на хранителните вещества. Биодостъпността е от съществено значение, за да развият пълния си потенциал и ефикасност, като достигат до целевите тъкани.

Предимствата на липозомите

Липозомите предлагат революционен метод за вкапсулиране на активни съставки във фосфолипидна “мехурчица“. Тази защитна структура позволява директна доставка на съставките до клетките.
Като се добавят във фосфолипидния двуслой, липозомите представляват революционен начин за вкапсулиране на активни съставки. Те са нетоксични, биокомпатибилни и биоразградими, и имат редица предимства като носители в доставката на активни съставки. Първо, липозомите могат да намалят токсичността. Второ, те могат да включват както водоразтворими, така и мастноразтворими агенти. Трето, липозомите контролират освобождаването на активните съставки. И четвърто, системата за доставка с липозоми повишава биодостъпността. Липозомите се считат за най-успешните системи за носители на активни съставки до момента, благодарение на техните биологични и технологични предимства.

Защо е неубходимо липозомното вкапсулиране?

Храносмилателният процес започва в устата. Слюнка съдържа специални ензими като амилаза, лизоцим и лигвална липаза, които, докато дъвчете храната, помагат за започването на разграждането на нишестето и мазнините в храната. След като го погълнете, храната преминава през стомаха и влиза в киселинна среда, изпълнена с още ензими. Желудъчната киселина, известна още като хидрохлорна киселина, трябва да бъде достатъчно силна, за да продължи процеса на храносмилане и разтвори храната в пюре, което да продължи пътуването си към дебелото черво и да се абсорбира през стенката на тънкото черво.

Освен своята роля в храносмилането, желудъчната киселина също действа като първа линия защита срещу патогени и микроби, които могат да предизвикат заболявания. pH на желудъчната киселина е 1 или 2, само малко по-високо от батериената киселина, която е способна да разтвори стомана.
Стомашната стена се състои от защитна слизеста, която съдържа, сред други вещества, фосфолипиди. Същите фосфолипиди, които изграждат клетъчните мембрани липозомите ни.
Целта на приемането на какъвто и да било добавка е да се гарантира нейното проникване в кръвоносната система. Въпреки това, поради ниските нива на абсорбция и биодостъпност на традиционните орални капсули, активните съставки губят голяма част от своята ефективност, когато преминават през храносмилателната система

В момента, в който приемете обикновена витаминна таблетка, започва процесът на храносмилане. Вашата мощна храносмилателна система разгражда и разтваря голямо количество от съдържанието на добавката чрез храносмилане, метаболизъм и изхвърляне.

Целият този процес забавя и намалява биодостъпността на хранителните вещества. Понякога само 10% - 20% от хранителното вещество достига до системната циркулация, превръщайки се в едно скъпо посещение на тоалетната.

Как помагат липозомите за абсорбирането на хранителни вещества?

Подобно на частиците от храна, те пътуват през храносмилателния тракт, минавайки през стомаха и влизайки в дебелото черво.Вълшебството на липозомите е, че могат да бъдат абсорбирани в кръвоносната система от храносмилателния тракт по всяко време по време на своето пътуване.

Онова, което прави липозомите изключително специални, е, че могат да доставят съдържанието си директно в клетките на тялото, защитавайки го от храносмилане или оксидация преди окончателната доставка и най-важното, без консумация на митохондриална енергия. Това води до по-ефективно доставяне на хранителните вещества, което означава по-малко загуби както за организма ви, така и за вашата банкова сметка.

Липозомите се абсорбират през устната мукоцелуларна обвивка и през лимфатичните механизми в червата, като избягват метаболизма и разграждането в черния дроб, което гарантира запазването на интегритета на липозомите.

Фосфолипидите в липозомите се приближават до структурата на клетъчните мембрани и като резултат тялото ги разпознава като безопасни и приятелски вещества.
Много добавки предизвикват проблеми в черния дроб при по-високи дози. Рисковете от увреждане на черния дроб ограничават дозите, които могат да се използват безопасно, което намалява ефективността. Нашите хранителни добавки с липозомна формула не се филтрират от черния дроб, така че рисковете от токсичност значително намаляват.

Основни предимства на липозомната доставка

Предпазва от вредното въздействие на храносмилателния тракт и повишава усвояването и абсорбцията чрез устата
Осигурява супериорна стабилност на активните съставки, което позволява по-голямо усвояване и по-голяма ефективност
Времето за прием на дозата не изисква придружение или изключване на храна, тъй като усвояването чрез липозомите избягва храносмилателните процеси
Осигурява по-голямо количество хранителни вещества за всеки частица
Дозата се освобождава бавно, така че концентрацията на добавката може да остане достатъчно стабилна в организма.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Дълголетие

Дълголетие и здрави старини

Какво е липозом?

Какво е липозом?

Липозомът е структура, съставена от фосфолипиди, които са основните строителни блокове на човешките клетки. Тези фосфолипиди имат както поларни (разтворима Липозомът е структура, съставена от фосфолипиди, които са основните строителни блокове на човешките клетки. Тези фосфолипиди имат както поларни (разтворима 2023-11-01T15:27:39+02:00 Какво е липозом?

<p><span>Липозомът е структура, съставена от фосфолипиди, които са основните строителни блокове на човешките клетки. Тези фосфолипиди имат както поларни (разтворима във вода), така и неполарни (неразтворима във вода) части в своята структура, което ги прави амфипатни. Те се състоят от хидрофилна глава и липофилна опашка.</span></p> <p><span>Липозомите са открити за първи път през 1965 година и скоро след това бяха предложени като системи за доставка на лекарства. През последните пет десетилетия напредъкът в тази област доведе до множество клинични изпитвания на липозоми за доставка на противогъбични, антибиотични, генни лекарства, анестетици и противовъзпалителни медикаменти. Това е утвърдена технология, като на пазара се предлагат различни видове липозоми.<br /></span></p> <h2><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span><span>Фосфолипидният двуслой</span><br /><span></span></h2> <p><span>В клетъчните ни мембрани, фосфолипидите се нареждат в две слоя, наречени фосфолипиден двуслой. Тази структура се среща и в липозомите.</span></p> <h2><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span><span>Липозомът</span><br /><span></span></h2> <p><span>Терминът &ldquo;липозом&rdquo; е произлязъл от гръцките думи &ldquo;липос&ldquo;, което означава мазнина, и &ldquo;сома&ldquo;, което означава тяло. Липозомите се образуват от фосфолипидния двуслой, когато се добави вода и енергия. Те функционират като мехурчета, които могат да включат различни хранителни вещества, както мастноразтворими, например <a href="https://organico.eu/product/lvd2-techen-i-lipozomen-vitamin-d-60-ml" title="витамин D3">витамин D3</a>, така и водоразтворими, като <a href="https://organico.eu/product/lvb1-techen-i-lipozomen-vitamin-b12-yagoda-i-vaniliya-60-ml" title="витамин B12">витамин B12</a>.</span></p> <h2><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span><span>Липозомната технология за вкапсулация</span><br /><span></span></h2> <p><span>Липозомите имат ключова роля за повишаване на биодостъпността на биоактивни съединения. Те могат да носят както мастноразтворими, така и водоразтворими вещества, което ги прави идеални за осигуряване на биодостъпност на хранителните вещества. Биодостъпността е от съществено значение, за да развият пълния си потенциал и ефикасност, като достигат до целевите тъкани.</span></p> <h2><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span><span>Предимствата на липозомите</span><br /><span></span></h2> <p><span>Липозомите предлагат революционен метод за вкапсулиране на активни съставки във фосфолипидна &ldquo;мехурчица&ldquo;. Тази защитна структура позволява директна доставка на съставките до клетките.</span><br /><span>Като се добавят във фосфолипидния двуслой, липозомите представляват революционен начин за вкапсулиране на активни съставки. Те са нетоксични, биокомпатибилни и биоразградими, и имат редица предимства като носители в доставката на активни съставки. Първо, липозомите могат да намалят токсичността. Второ, те могат да включват както водоразтворими, така и мастноразтворими агенти. Трето, липозомите контролират освобождаването на активните съставки. И четвърто, системата за доставка с липозоми повишава биодостъпността. Липозомите се считат за най-успешните системи за носители на активни съставки до момента, благодарение на техните биологични и технологични предимства.</span></p> <h2><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span><span>Защо е неубходимо липозомното вкапсулиране?</span><br /><span></span></h2> <p><span>Храносмилателният процес започва в устата. Слюнка съдържа специални ензими като амилаза, лизоцим и лигвална липаза, които, докато дъвчете храната, помагат за започването на разграждането на нишестето и мазнините в храната. След като го погълнете, храната преминава през стомаха и влиза в киселинна среда, изпълнена с още ензими. Желудъчната киселина, известна още като хидрохлорна киселина, трябва да бъде достатъчно силна, за да продължи процеса на храносмилане и разтвори храната в пюре, което да продължи пътуването си към дебелото черво и да се абсорбира през стенката на тънкото черво.</span></p> <p><span>Освен своята роля в храносмилането, желудъчната киселина също действа като първа линия защита срещу патогени и микроби, които могат да предизвикат заболявания. pH на желудъчната киселина е 1 или 2, само малко по-високо от батериената киселина, която е способна да разтвори стомана.</span><br /><span>Стомашната стена се състои от защитна слизеста, която съдържа, сред други вещества, фосфолипиди. Същите фосфолипиди, които изграждат клетъчните мембрани липозомите ни.</span><br /><span>Целта на приемането на какъвто и да било добавка е да се гарантира нейното проникване в кръвоносната система. Въпреки това, поради ниските нива на абсорбция и биодостъпност на традиционните орални капсули, активните съставки губят голяма част от своята ефективност, когато преминават през храносмилателната система</span><br /><span></span></p> <p><span>В момента, в който приемете обикновена витаминна таблетка, започва процесът на храносмилане. Вашата мощна храносмилателна система разгражда и разтваря голямо количество от съдържанието на добавката чрез храносмилане, метаболизъм и изхвърляне.</span></p> <p><span>Целият този процес забавя и намалява биодостъпността на хранителните вещества. Понякога само 10% - 20% от хранителното вещество достига до системната циркулация, превръщайки се в едно скъпо посещение на тоалетната.</span></p> <h2><span>Как помагат липозомите за абсорбирането на хранителни вещества?</span></h2> <p><span><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span>Подобно на частиците от храна, те пътуват през храносмилателния тракт, минавайки през стомаха и влизайки в дебелото черво.<span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span>Вълшебството на липозомите е, че могат да бъдат абсорбирани в кръвоносната система от храносмилателния тракт по всяко време по време на своето пътуване.</span></p> <p><span><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span>Онова, което прави липозомите изключително специални, е, че могат да доставят съдържанието си директно в клетките на тялото, защитавайки го от храносмилане или оксидация преди окончателната доставка и най-важното, без консумация на митохондриална енергия.&nbsp;<span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span>Това води до по-ефективно доставяне на хранителните вещества, което означава по-малко загуби както за организма ви, така и за вашата банкова сметка.</span></p> <p><span><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span>Липозомите се абсорбират през устната мукоцелуларна обвивка и през лимфатичните механизми в червата, като избягват метаболизма и разграждането в черния дроб, което гарантира запазването на интегритета на липозомите.</span></p> <p><span><span aria-label="" class="c-mrkdwn__br" data-stringify-type="paragraph-break"></span>Фосфолипидите в липозомите се приближават до структурата на клетъчните мембрани и като резултат тялото ги разпознава като безопасни и приятелски вещества.<br /><span style="text-decoration: underline;">Много добавки предизвикват проблеми в черния дроб при по-високи дози</span>. Рисковете от увреждане на черния дроб ограничават дозите, които могат да се използват безопасно, което намалява ефективността. <a href="https://organico.eu/page/liposomal-vitamins" title="Нашите хранителни добавки">Нашите хранителни добавки</a> с липозомна формула&nbsp;<span style="text-decoration: underline;">не се филтрират от черния дроб, така че рисковете от токсичност значително намаляват.</span></span></p> <h2>Основни предимства на липозомната доставка</h2> <p>Предпазва от вредното въздействие на храносмилателния тракт и повишава усвояването и абсорбцията чрез устата<br />Осигурява супериорна стабилност на активните съставки, което позволява по-голямо усвояване и по-голяма ефективност<br />Времето за прием на дозата не изисква придружение или изключване на храна, тъй като усвояването чрез липозомите избягва храносмилателните процеси<br />Осигурява по-голямо количество хранителни вещества за всеки частица<br />Дозата се освобождава бавно, така че концентрацията на добавката може да остане достатъчно стабилна в организма.</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки