Как липозомният глутатион подпомага детоксикацията, имунитета, здравето на мозъка и други

05.07.2023 15:11:03

Как липозомният глутатион подпомага детоксикацията, имунитета, здравето на мозъка и други

За да оптимизираме работата на тялото си, ние се нуждаем от различни основни хранителни вещества, включително витамини, минерали и протеини. Докато някои хранителни вещества изпълняват специфични функции и изискват само малки количества, други играят различни роли в тялото, което ги прави решаващи за нашата диета и рутинни добавки. Глутатионът е едно такова многофункционално хранително вещество, което често се подценява.

В тази статия ще разгледаме следните теми:

  1. Разбиране на липозомния глутатион
  2. Разграничаване между липозомен глутатион и редуциран глутатион
  3. Ползи и приложения на липозомния глутатион
  4. Странични ефекти на липозомния глутатион
  5. Симптоми на дефицит на глутатион
  6. Източници на глутатион

Какво е липозомален глутатион?

Глутатионът е широко признат като главният антиоксидант в човешкото тяло. Основните му функции включват захранване на пътищата за детоксикация, подпомагане на имунната система, насърчаване на производството на енергия, улесняване на генната експресия и позволяване на клетъчната комуникация. Значението на глутатиона за човешкото здраве не може да бъде надценено, тъй като неговите клетъчни нива са сравними с тези на глюкоза, калий и холестерол, които са от съществено значение за оптималната клетъчна функция.

Глутатионът действа като защитен щит срещу различни вредни съединения и замърсители, които срещаме в ежедневието си, включително свободни радикали, живак и други токсични метали, алкохол и органични замърсители или пестициди. Докато чернодробните клетки са отговорни за производството на глутатион, той също присъства във всяка клетка на тялото, както и в извънклетъчните области като лигавицата на белите дробове.

Липозомен глутатион се отнася до глутатион, капсулиран в микроскопични липозоми, които са малки глобули, заобиколени от липиден двоен слой, подобен на нашите клетъчни мембрани. Това капсулиране позволява по-ефективно усвояване и директно транспортиране на глутатиона в клетките, където той може да упражнява своите полезни ефекти.

Разграничаване на липозомния глутатион от редуцирания глутатион
Редуцираният глутатион или L-глутатион е активната форма на молекулата, която му позволява да изпълнява различните си роли в детоксикацията, имунитета и други процеси. Много добавки с глутатион са формулирани в тази активна форма, за да елиминират необходимостта тялото да го преобразува за незабавно използване. Самото приемане на активната форма обаче не гарантира ефективното й доставяне в клетките. Повечето глутатионови добавки се разграждат в стомаха, в резултат на което само част от добавката достига кръвния поток.

За разлика от това, липозомният глутатион е защитен от суровата стомашна среда от липозомите и може да проникне през клетъчните мембрани, което му позволява да бъде използван директно в клетките.

Ползи и употреби на липозомния глутатион

Предимствата и приложенията на липозомния глутатион са многобройни и обширни. Нека проучим някои от значителните предимства:

Поддържа пътища за детоксикация:

Черният дроб е отговорен за детоксикацията на тялото чрез елиминиране на токсини, замърсители и клетъчни отпадъци през храносмилателната система. Този процес се състои от две фази. В първата фаза специализираните протеини инициират първоначалната обработка на токсини като дим, алкохол, пестициди и лекарства, генерирайки токсични странични продукти, наречени свободни радикали. Глутатионът играе жизненоважна роля в неутрализирането на свободните радикали и поради повишеното излагане на токсични вещества в нашия модерен живот, запасите от глутатион могат да бъдат изчерпани бързо. Във втората фаза на детоксикация глутатионът действа като шаперон, свързвайки се с различни токсични вещества, правейки ги неактивни и ги прави водоразтворими за по-лесно елиминиране от тялото. Недостатъчните нива на глутатион могат да доведат до натрупване на токсини, клетъчна дисфункция и увреждане. Добавянето на липозомален глутатион може да попълни запасите от глутатион и да подпомогне процеса на детоксикация.

Поддържа митохондриалната функция:

Глутатионът също играе решаваща роля в поддържането на митохондриалната функция. Митохондриите са отговорни за производството на АТФ, енергийната валута на клетките. Оптималната митохондриална функция води до повишени нива на енергия и жизненост, докато нарушената функция води до намалено производство на енергия, което води до умора и летаргия. Глутатионът предпазва митохондриите от увреждане, причинено от свободни радикали и токсини, което им позволява да генерират ефективно АТФ. Добавянето на липозомален глутатион може да насърчи здравословни енергийни нива чрез защита на митохондриалната функция.

Насърчава здравословното стареене:

Естествена последица от стареенето е намаляването на производството на глутатион. Това намаляване на нивата на глутатион прави хората по-податливи на заболявания, причинява намалени енергийни нива, когнитивен спад и срив в клетъчните процеси. Добавката с липозомален глутатион може да поддържа енергийните нива, да подобри имунитета и да насърчи неврологичните функции при по-възрастни хора.

Поддържа здравето на мозъка:

Способността на глутатиона да поддържа здравето на мозъка е свързана с неговото подсилване на пътищата за детоксикация на тялото и производството на клетъчна енергия. Когато тялото ефективно елиминира метаболитните отпадъци и получава повишена енергия, мозъчната функция се оптимизира. Глутатионът също така предпазва мозъка от токсични увреждания и оксидативен стрес, които допринасят за невродегенеративни заболявания. Болестта на Алцхаймер, например, се свързва с понижени нива на глутатион в мозъка. Липозомите могат да заобиколят кръвно-мозъчната бариера, като доставят глутатион директно към невроните и потенциално подобряват здравето на мозъка по-ефективно от нелипозомните добавки.

Поддържа имунитета:

Глутатионът играе мощна роля в подкрепа на имунната система. Той не само улеснява детоксикацията и пътищата за производство на енергия, както беше обсъдено по-рано, но също така пряко засяга определени имунни маркери. Изследванията показват, че допълването с перорален липозомален глутатион може да промени имунния отговор към специфични бактерии, да намали оксидативния стрес и да модулира възпалителните цитокини. Друго проучване разкрива подобрени маркери на имунната функция, като цитотоксичност на NK клетки и пролиферация на лимфоцити, след прилагане на липозомен глутатион за период от две седмици.

Странични ефекти на липозомния глутатион

Поради своята формула, истинският липозомален глутатион е по-малко вероятно да причини странични ефекти. Индивидуалните отговори на новите терапии обаче могат да варират, а глутатионът е мощен антиоксидант. Някои индивиди с чувствителност към добавки или сложни здравословни състояния могат да получат реакция на умиране или реакция на Herxheimer, когато използват липозомален глутатион. Както при всяка нова терапия, важно е да работите с доставчик на здравни услуги, за да определите подходящата дозировка и схема. Ако се появят умора, грипоподобни симптоми или влошаване на симптомите след започване на добавка с липозомален глутатион, препоръчително е да намалите дозата или да преустановите употребата, докато симптомите изчезнат.

Симптоми на дефицит на глутатион

Дефицитът на глутатион е по-често срещан, отколкото си даваме сметка в съвременния живот, въпреки че не се измерва често в стандартните лабораторни тестове. Фактори като високи нива на хроничен стрес, повишена експозиция на токсини и ниско съдържание на хранителни вещества в много храни допринасят за бързото изчерпване на запасите от глутатион. Признаците, които показват ниски нива на глутатион, включват мудност, умора, мозъчна мъгла, лоша памет, отслабена имунна функция, храносмилателни проблеми, болки в ставите/мускулна скованост и кожни проблеми. Добавянето на липозомален глутатион може да помогне за възстановяване на нивата на глутатион и да поддържа имунното здраве, храносмилателната функция, здравето на мозъка и др.

Източници на глутатион

Възможно е да се повишат нивата на глутатион в тялото чрез избор на диета. Тъй като глутатионът се извлича от аминокиселините цистеин, глицин и глутаминова киселина, консумацията на храни, богати на тези аминокиселини, може да подпомогне производството на глутатион. Известно е, че храни като авокадо, спанак, аспержи, броколи, чесън и орехи са добри хранителни източници на прекурсори на глутатион. Освен това някои навици в начина на живот като редовни упражнения, адекватен сън и управление на стреса също могат да допринесат за поддържане на оптимални нива на глутатион.

--------------------------------

Източници:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696075/

  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389332/

  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1820580/

  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19558212/

  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21795440/

  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26467067/

  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9377474/

  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24496077/

  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30776003/

  11. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.657775/full

  12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389332/

  13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14708530/

  14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770193/

  15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21795440/

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Дълголетие

Дълголетие и здрави старини

Как липозомният глутатион подпомага детоксикацията, имунитета, здравето на мозъка и други

Липозомен глутатион - здрав мозъка, имунитет, детоксикация

За да оптимизираме работата на тялото си, ние се нуждаем от различни основни хранителни вещества, включително витамини, минерали и протеини. Докато някои х За да оптимизираме работата на тялото си, ние се нуждаем от различни основни хранителни вещества, включително витамини, минерали и протеини. Докато някои х 2023-07-05T15:14:55+03:00 Как липозомният глутатион подпомага детоксикацията, имунитета, здравето на мозъка и други

<p>За да оптимизираме работата на тялото си, ние се нуждаем от различни основни хранителни вещества, включително витамини, минерали и протеини. Докато някои хранителни вещества изпълняват специфични функции и изискват само малки количества, други играят различни роли в тялото, което ги прави решаващи за нашата диета и рутинни добавки. Глутатионът е едно такова многофункционално хранително вещество, което често се подценява.</p> <h3>В тази статия ще разгледаме следните теми:</h3> <ol> <li>Разбиране на липозомния глутатион</li> <li>Разграничаване между липозомен глутатион и редуциран глутатион</li> <li>Ползи и приложения на липозомния глутатион</li> <li>Странични ефекти на липозомния глутатион</li> <li>Симптоми на дефицит на глутатион</li> <li>Източници на глутатион</li> </ol> <h2>Какво е липозомален глутатион?</h2> <p>Глутатионът е широко признат като главният антиоксидант в човешкото тяло. Основните му функции включват захранване на пътищата за детоксикация, подпомагане на имунната система, насърчаване на производството на енергия, улесняване на генната експресия и позволяване на клетъчната комуникация. Значението на глутатиона за човешкото здраве не може да бъде надценено, тъй като неговите клетъчни нива са сравними с тези на глюкоза, калий и холестерол, които са от съществено значение за оптималната клетъчна функция.</p> <p>Глутатионът действа като защитен щит срещу различни вредни съединения и замърсители, които срещаме в ежедневието си, включително свободни радикали, живак и други токсични метали, алкохол и органични замърсители или пестициди. Докато чернодробните клетки са отговорни за производството на глутатион, той също присъства във всяка клетка на тялото, както и в извънклетъчните области като лигавицата на белите дробове.</p> <p>Липозомен глутатион се отнася до глутатион, капсулиран в микроскопични липозоми, които са малки глобули, заобиколени от липиден двоен слой, подобен на нашите клетъчни мембрани. Това капсулиране позволява по-ефективно усвояване и директно транспортиране на глутатиона в клетките, където той може да упражнява своите полезни ефекти.</p> <p>Разграничаване на липозомния глутатион от редуцирания глутатион<br />Редуцираният глутатион или L-глутатион е активната форма на молекулата, която му позволява да изпълнява различните си роли в детоксикацията, имунитета и други процеси. Много добавки с глутатион са формулирани в тази активна форма, за да елиминират необходимостта тялото да го преобразува за незабавно използване. Самото приемане на активната форма обаче не гарантира ефективното й доставяне в клетките. Повечето глутатионови добавки се разграждат в стомаха, в резултат на което само част от добавката достига кръвния поток.</p> <p>За разлика от това, липозомният глутатион е защитен от суровата стомашна среда от липозомите и може да проникне през клетъчните мембрани, което му позволява да бъде използван директно в клетките.</p> <h2>Ползи и употреби на липозомния глутатион</h2> <p>Предимствата и приложенията на липозомния глутатион са многобройни и обширни. Нека проучим някои от значителните предимства:</p> <h3>Поддържа пътища за детоксикация:</h3> <p>Черният дроб е отговорен за детоксикацията на тялото чрез елиминиране на токсини, замърсители и клетъчни отпадъци през храносмилателната система. Този процес се състои от две фази. В първата фаза специализираните протеини инициират първоначалната обработка на токсини като дим, алкохол, пестициди и лекарства, генерирайки токсични странични продукти, наречени свободни радикали. Глутатионът играе жизненоважна роля в неутрализирането на свободните радикали и поради повишеното излагане на токсични вещества в нашия модерен живот, запасите от глутатион могат да бъдат изчерпани бързо. Във втората фаза на детоксикация глутатионът действа като шаперон, свързвайки се с различни токсични вещества, правейки ги неактивни и ги прави водоразтворими за по-лесно елиминиране от тялото. Недостатъчните нива на глутатион могат да доведат до натрупване на токсини, клетъчна дисфункция и увреждане. Добавянето на липозомален глутатион може да попълни запасите от глутатион и да подпомогне процеса на детоксикация.</p> <h3>Поддържа митохондриалната функция:</h3> <p>Глутатионът също играе решаваща роля в поддържането на митохондриалната функция. Митохондриите са отговорни за производството на АТФ, енергийната валута на клетките. Оптималната митохондриална функция води до повишени нива на енергия и жизненост, докато нарушената функция води до намалено производство на енергия, което води до умора и летаргия. Глутатионът предпазва митохондриите от увреждане, причинено от свободни радикали и токсини, което им позволява да генерират ефективно АТФ. Добавянето на липозомален глутатион може да насърчи здравословни енергийни нива чрез защита на митохондриалната функция.</p> <h3>Насърчава здравословното стареене:</h3> <p>Естествена последица от стареенето е намаляването на производството на глутатион. Това намаляване на нивата на глутатион прави хората по-податливи на заболявания, причинява намалени енергийни нива, когнитивен спад и срив в клетъчните процеси. <a href="https://organico.eu/product/emothion-s-acetyl-glutathione" title="Добавката с липозомален глутатион">Добавката с липозомален глутатион</a> може да поддържа енергийните нива, да подобри имунитета и да насърчи неврологичните функции при по-възрастни хора.</p> <h3>Поддържа здравето на мозъка:</h3> <p>Способността на глутатиона да поддържа здравето на мозъка е свързана с неговото подсилване на пътищата за детоксикация на тялото и производството на клетъчна енергия. Когато тялото ефективно елиминира метаболитните отпадъци и получава повишена енергия, мозъчната функция се оптимизира. Глутатионът също така предпазва мозъка от токсични увреждания и оксидативен стрес, които допринасят за невродегенеративни заболявания. Болестта на Алцхаймер, например, се свързва с понижени нива на глутатион в мозъка. Липозомите могат да заобиколят кръвно-мозъчната бариера, като доставят глутатион директно към невроните и потенциално подобряват здравето на мозъка по-ефективно от нелипозомните добавки.</p> <h3>Поддържа имунитета:</h3> <p>Глутатионът играе мощна роля в подкрепа на имунната система. Той не само улеснява детоксикацията и пътищата за производство на енергия, както беше обсъдено по-рано, но също така пряко засяга определени имунни маркери. Изследванията показват, че допълването с перорален липозомален глутатион може да промени имунния отговор към специфични бактерии, да намали оксидативния стрес и да модулира възпалителните цитокини. Друго проучване разкрива подобрени маркери на имунната функция, като цитотоксичност на NK клетки и пролиферация на лимфоцити, след прилагане на липозомен глутатион за период от две седмици.</p> <h2>Странични ефекти на липозомния глутатион</h2> <p>Поради своята формула, истинският липозомален глутатион е по-малко вероятно да причини странични ефекти. Индивидуалните отговори на новите терапии обаче могат да варират, а глутатионът е мощен антиоксидант. Някои индивиди с чувствителност към добавки или сложни здравословни състояния могат да получат реакция на умиране или реакция на Herxheimer, когато използват липозомален глутатион. Както при всяка нова терапия, важно е да работите с доставчик на здравни услуги, за да определите подходящата дозировка и схема. Ако се появят умора, грипоподобни симптоми или влошаване на симптомите след започване на добавка с липозомален глутатион, препоръчително е да намалите дозата или да преустановите употребата, докато симптомите изчезнат.</p> <h2>Симптоми на дефицит на глутатион</h2> <p>Дефицитът на глутатион е по-често срещан, отколкото си даваме сметка в съвременния живот, въпреки че не се измерва често в стандартните лабораторни тестове. Фактори като високи нива на хроничен стрес, повишена експозиция на токсини и ниско съдържание на хранителни вещества в много храни допринасят за бързото изчерпване на запасите от глутатион. Признаците, които показват ниски нива на глутатион, включват мудност, умора, мозъчна мъгла, лоша памет, отслабена имунна функция, храносмилателни проблеми, болки в ставите/мускулна скованост и кожни проблеми. Добавянето на липозомален глутатион може да помогне за възстановяване на нивата на глутатион и да поддържа имунното здраве, храносмилателната функция, здравето на мозъка и др.</p> <h2>Източници на глутатион</h2> <p>Възможно е да се повишат нивата на глутатион в тялото чрез избор на диета. Тъй като глутатионът се извлича от аминокиселините цистеин, глицин и глутаминова киселина, консумацията на храни, богати на тези аминокиселини, може да подпомогне производството на глутатион. Известно е, че храни като авокадо, спанак, аспержи, броколи, чесън и орехи са добри хранителни източници на прекурсори на глутатион. Освен това някои навици в начина на живот като редовни упражнения, адекватен сън и управление на стреса също могат да допринесат за поддържане на оптимални нива на глутатион.</p> <p>--------------------------------</p> <p>Източници:</p> <ol> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696075/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696075/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389332/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389332/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1820580/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1820580/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19558212/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19558212/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21795440/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21795440/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26467067/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26467067/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9377474/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9377474/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24496077/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24496077/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30776003/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30776003/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.657775/full" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcimb.2021.657775/full</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389332/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6389332/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14708530/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14708530/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770193/" rel="noopener noreferrer" target="_blank"><span>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770193/</span></a></p> </li> <li aria-level="1" dir="ltr"> <p dir="ltr"><a href="https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21795440/"><span>https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21795440/</span></a></p> </li> </ol>

,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки