Изследвания и проучвания на ресвератрол. Ползи и безопасност.

10.06.2020 21:35:29

Изследвания и проучвания на ресвератрол. Ползи и безопасност.

Какво представлява ресвератролът?

Resveratrol е естествено срещащ се полифенол, който функционира като фитоестроген. Той се намира в горски плодове, ядки, грозде и други растителни източници, които се използват широко в азиатската медицина. Натрупването на резултати от проучвания върху животни и хора подкрепят факта, че ресвератролът има благоприятно въздействие върху различни медицински и психиатрични разстройства, базирани на противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Тъй като ресвератролът може да доведе до промени в генната експресия подобни на тези от ограничаване на калориите, той се изследва за потенциалните му ефекти върху удължаването на живота.

Как действа ресвератролът?

Благоприятните ефекти на ресвератрол върху настроението, тревожността и когнитивната функция могат да бъдат постигнати чрез различни механизми. Натрупването на резултати от изследванията подкрепя, че ресвератролът има защитни ефекти срещу невродегенеративни заболявания и може да забави скоростта на прогресиране на когнитивни увреждания. Откритията на проучвания върху животни предполагат, че ресвератролът може да има невропротективни ефекти върху болестта на Паркинсон, болестта на Хънтингтън, множествената склероза, болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. Констатациите на in vivo проучвания сочат, че индуцираните от ресвератрол антидепресантни и анксиолитични ефекти се медиират чрез инхибиране на фосфодиестераза. Наскоро публикувано проучване съобщава, че ресвератролът предотвратява и обръща окислителното увреждане на протеините и липидите в много мозъчни региони в животински модел на мания. Благоприятното въздействие на ресвератрол върху болестта на Алцхаймер може да бъде медиирано от ролята му за намаляване на риска от метаболитен синдром, водещ до намаляване на възпалението в тялото и мозъка, церебрална артериална вазодилатация и директни неврозащитни ефекти върху мозъчните участъци в медиалната кора и хипоталамуса. И накрая, ресвератролът индуцира епигенетични промени в ДНК, което вероятно намалява риска от развитие на различни видове хронични заболявания.

Как Resveratrol може да подобри когнитивната функция?

Натрупването на резултати от няколко клинични изследвания върху хора доведоха до увеличаване на интереса към ресвератрол и засилването на когнитивната функция при здрави възрастни. А също и като потенциално лечение на болестта на Алцхаймер и други дегенеративни неврологични разстройства.

Към днешна дата резултатите от проучвания върху когнитивните ефекти на ресвератрол и други фитоестрогени са непоследователни, вероятно заради разликите в дозировката, продължителността на изследването и тестовете, използвани за оценка на когнитивната функция. Здравите хора, които са получили краткосрочно лечение с ресвератрол (250 до 500 мг), са имали повишено дозово увеличение на церебралния кръвен поток, но не са имали подобрения в когнитивната функция. В 4-седмично проучване на здрави възрастни, лекувани с ресвератрол 500 мг, съобщават за значително намаляване на умората, но няма промени в когнитивните показатели. В 26-седмично проучване, здрави възрастни възрастни с наднормено тегло, лекувани с комбиниран режим на ресвератрол и кверцетин, са подобрили паметта и са установени, че имат засилена функционална свързаност в хипокампуса и по-висок метаболизъм на церебралната глюкоза. Ресвератролът може да има когнитивно-засилващи ефекти при здрави възрастни възрастни. При систематичен преглед на 23 рандомизирани контролирани проучвания се установяват подобрения в размера на малък до среден ефект при когнитивната функция при по-възрастни мъже и жени след менопауза, които приемат ресвератрол от 150 до 200 мг/ден в продължение на поне 14 седмици. Подобрената когнитивна функция е свързана с подобрен мозъчен кръвоток.

Полифенолите, включително ресвератрол са обект на засилен изследователски интерес поради потенциалната им роля за предотвратяване на болестта Алцхаймер, но тяхната работа е все още в много ранен етап и са направени малко клинични изпитвания върху хора. В 52-седмично проучване, изследващо ресвератрол за неговите безопасност и поносимост с диагноза лека до умерена болест на Алцхаймер, са рандомизирани на плацебо срещу ресвератрол. Хората, лекувани с ресвератрол, започват от 500 мг / ден и се увеличават с 500 мг на всеки 13 седмици до максимум 2000 мг на ден. Данните, събрани по време на изследването, включват биомаркери на Алцхаймер, обемно ЯМР и клинични резултати. Установено е, че индивидите от групата на ресвератрол имат по-бавни понижения в нивата на биомаркерите на CSF, което може да отразява намаленото натрупване на амилоид-бета в мозъка. Също показателно е, че групата на ресвератрол има намалени нива на MMP-9, биомаркер, свързан с повишен риск от невродегенеративни процеси, свързани с Алцхаймер. Тази констатация предполага, че ресвератролът играе пряка невропротективна роля, като намалява пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера до провъзпалителни молекули. Най-често съобщаваните нежелани ефекти са гадене, диария и загуба на тегло.

В ретроспективен анализ на подгрупа от хора с Алцхаймер, които са приемали ресвератрол в проучване, показаха значително подобрение на CSF и плазмените биомаркери в сравнение с плацебо групата. Необходими са допълнителни проучвания, за да се интерпретира значението на промените в биомаркерите на Алцхаймер, свързани с ресвератрол.

Ресвератрол против депресия

Изследванията на ресвератрол като потенциално лечение на депресивно настроение са в много ранен етап. Откритията на in vivo и проучвания върху животни предполагат, че ресвератролът има неврозащитни ефекти срещу патологични промени в мозъка, медиирани от оксидативен стрес и възпаление, които могат да се проявят като потиснато настроение. Тези наскоро силно запалиха интереса към ресвератрол като потенциален антидепресант.

Безопасност и странични ефекти

Ресвератролът обикновено се понася добре при често срещаните дози. Основните странични ефекти на ресвератрол са диария, гадене и загуба на тегло, което може да е от полза при наднормено тегло. Съобщава се за по-тежки странични ефекти при високи дози до 2000 мг два пъти дневно. Не се съобщава за нежелани лекарствени взаимодействия, но се знае, че високите дози ресвератрол инхибират цитохром Р450 ензимите, което води до потенциални взаимодействия с много лекарства.

Как да намерим най-добрите добавки с ресвератрол?

Важна текуща област на изследване включва разработването на продукти с по-голяма бионаличност с цел да се засилят потенциалните благоприятни ефекти на ресвератрол върху тялото и мозъка. Когато се приема самостоятелно, потенциалните когнитивни ползи от ресвератрол могат да бъдат ограничени от ниската му бионаличност поради ниската му стабилност, бързото окисляване при излагане на топлина и светлина, ниска разтворимост във вода, а също и високата му степен на поглъщане в черния дроб. Откритията на in vivo и проучвания върху животни предполагат, че бионаличността и ефикасността на ресвератрол могат да бъдат повишени, когато се приемат в комбинация с други природни продукти. Скорошно проучване установи, че комбинирането на ресвератрол с пиперин значително увеличава бионаличността в мозъка и води до повишен мозъчен кръвоток, но не подобрява когнитивната функция или настроението. Необходими са големи още изследвания върху животни и хора, за да се изясни как генетичните различия, възрастта, пола, диетата и променливостта на микробиома влияят върху бионаличността на ресвератрол. Междуиндивидуалните различия в бионаличността предполагат, че минималната ефективна доза ресвератрол - приета самостоятелно или в комбинация с други натурални продукти или като добавка към лекарствата - трябва да се оценява за всеки отделен случай.

Продължават усилията за подобряване на бионаличността на ресвератрол чрез нови системи за доставяне и полусинтетични производни, включително нанокапсулация в липидни наноносители или липозоми, наноемулсии и други подходи. Съобщават се обещаващи ранни открития, но са необходими повече изследвания in vivo за идентифициране на подходи, които са както подходящи, така и безопасни за клинична употреба.

Ресвератролът е обещаващо съединение

Изследванията на ресвератрол като потенциално лечение на когнитивен спад на болестта на Алцхаймер, други невродегенеративни заболявания и депресивно настроение все още са в начален етап. Към днешна дата повечето изследвания са от проучвания върху животни. Направени са само няколко клинични проучвания при хора, предимно върху здрави пациенти. Необходими са големи, дългосрочни плацебо-контролирани клинични изпитвания върху хора, за да се оцени профилът на безопасност на ресвератрол, допълнително да се характеризират потенциалните взаимодействия с други натурални продукти или лекарства, да се идентифицират препарати, които увеличават бионаличността и да се определят оптимални безопасни дози за медицински и невропсихиатрични разстройства.

Наистина има нужда от още научни факти, но ако стоим и чакаме те да дойдат, може и да не се класираме за по-дълъг и здрав живот.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Дълголетие

Дълголетие и здрави старини

Изследвания и проучвания на ресвератрол. Ползи и безопасност.

Изследвания и проучвания на ресвератрол. Ползи и безопасност.

Resveratrol е естествено срещащ се полифенол и функционира като фитоестроген. Той се намира в горски плодове, ядки, грозде и други растителни източници Resveratrol е естествено срещащ се полифенол и функционира като фитоестроген. Той се намира в горски плодове, ядки, грозде и други растителни източници 2020-07-31T20:28:57+03:00 Изследвания и проучвания на ресвератрол. Ползи и безопасност.

<h2>Какво представлява ресвератролът?</h2> <p>Resveratrol е естествено срещащ се полифенол, който функционира като фитоестроген. Той се намира в горски плодове, ядки, грозде и други растителни източници, които се използват широко в азиатската медицина. Натрупването на резултати от проучвания върху животни и хора подкрепят факта, че ресвератролът има благоприятно въздействие върху различни медицински и психиатрични разстройства, базирани на противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Тъй като ресвератролът може да доведе до промени в генната експресия подобни на тези от ограничаване на калориите, той се изследва за потенциалните му ефекти върху удължаването на живота.</p> <p></p> <h2>Как действа ресвератролът?</h2> <p>Благоприятните ефекти на ресвератрол върху настроението, тревожността и когнитивната функция могат да бъдат постигнати чрез различни механизми. Натрупването на резултати от изследванията подкрепя, че ресвератролът има защитни ефекти срещу невродегенеративни заболявания и може да забави скоростта на прогресиране на когнитивни увреждания. Откритията на проучвания върху животни предполагат, че ресвератролът може да има невропротективни ефекти върху болестта на Паркинсон, болестта на Хънтингтън, множествената склероза, болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. Констатациите на in vivo проучвания сочат, че индуцираните от ресвератрол антидепресантни и анксиолитични ефекти се медиират чрез инхибиране на фосфодиестераза. Наскоро публикувано проучване съобщава, че ресвератролът предотвратява и обръща окислителното увреждане на протеините и липидите в много мозъчни региони в животински модел на мания. Благоприятното въздействие на ресвератрол върху болестта на Алцхаймер може да бъде медиирано от ролята му за намаляване на риска от метаболитен синдром, водещ до намаляване на възпалението в тялото и мозъка, церебрална артериална вазодилатация и директни неврозащитни ефекти върху мозъчните участъци в медиалната кора и хипоталамуса. И накрая, ресвератролът индуцира епигенетични промени в ДНК, което вероятно намалява риска от развитие на различни видове хронични заболявания.</p> <p></p> <h2>Как Resveratrol може да подобри когнитивната функция?</h2> <p>Натрупването на резултати от няколко клинични изследвания върху хора доведоха до увеличаване на интереса към ресвератрол и засилването на когнитивната функция при здрави възрастни. А също и като потенциално лечение на болестта на Алцхаймер и други дегенеративни неврологични разстройства.</p> <p>Към днешна дата резултатите от проучвания върху когнитивните ефекти на ресвератрол и други фитоестрогени са непоследователни, вероятно заради разликите в дозировката, продължителността на изследването и тестовете, използвани за оценка на когнитивната функция. Здравите хора, които са получили краткосрочно лечение с ресвератрол (250 до 500 мг), са имали повишено дозово увеличение на церебралния кръвен поток, но не са имали подобрения в когнитивната функция. В 4-седмично проучване на здрави възрастни, лекувани с ресвератрол 500 мг, съобщават за значително намаляване на умората, но няма промени в когнитивните показатели. В 26-седмично проучване, здрави възрастни възрастни с наднормено тегло, лекувани с комбиниран режим на ресвератрол и кверцетин, са подобрили паметта и са установени, че имат засилена функционална свързаност в хипокампуса и по-висок метаболизъм на церебралната глюкоза. Ресвератролът може да има когнитивно-засилващи ефекти при здрави възрастни възрастни. При систематичен преглед на 23 рандомизирани контролирани проучвания се установяват подобрения в размера на малък до среден ефект при когнитивната функция при по-възрастни мъже и жени след менопауза, които приемат ресвератрол от 150 до 200 мг/ден в продължение на поне 14 седмици. Подобрената когнитивна функция е свързана с подобрен мозъчен кръвоток.</p> <p>Полифенолите, включително ресвератрол са обект на засилен изследователски интерес поради потенциалната им роля за предотвратяване на болестта Алцхаймер, но тяхната работа е все още в много ранен етап и са направени малко клинични изпитвания върху хора. В 52-седмично проучване, изследващо ресвератрол за неговите безопасност и поносимост с диагноза лека до умерена болест на Алцхаймер, са рандомизирани на плацебо срещу ресвератрол. Хората, лекувани с ресвератрол, започват от 500 мг / ден и се увеличават с 500 мг на всеки 13 седмици до максимум 2000 мг на ден. Данните, събрани по време на изследването, включват биомаркери на Алцхаймер, обемно ЯМР и клинични резултати. Установено е, че индивидите от групата на ресвератрол имат по-бавни понижения в нивата на биомаркерите на CSF, което може да отразява намаленото натрупване на амилоид-бета в мозъка. Също показателно е, че групата на ресвератрол има намалени нива на MMP-9, биомаркер, свързан с повишен риск от невродегенеративни процеси, свързани с Алцхаймер. Тази констатация предполага, че ресвератролът играе пряка невропротективна роля, като намалява пропускливостта на кръвно-мозъчната бариера до провъзпалителни молекули. Най-често съобщаваните нежелани ефекти са гадене, диария и загуба на тегло.</p> <p>В ретроспективен анализ на подгрупа от хора с Алцхаймер, които са приемали ресвератрол в проучване, показаха значително подобрение на CSF и плазмените биомаркери в сравнение с плацебо групата. Необходими са допълнителни проучвания, за да се интерпретира значението на промените в биомаркерите на Алцхаймер, свързани с ресвератрол.</p> <p></p> <h2>Ресвератрол против депресия</h2> <p>Изследванията на ресвератрол като потенциално лечение на депресивно настроение са в много ранен етап. Откритията на in vivo и проучвания върху животни предполагат, че ресвератролът има неврозащитни ефекти срещу патологични промени в мозъка, медиирани от оксидативен стрес и възпаление, които могат да се проявят като потиснато настроение. Тези наскоро силно запалиха интереса към ресвератрол като потенциален антидепресант.</p> <p></p> <h2>Безопасност и странични ефекти</h2> <p>Ресвератролът обикновено се понася добре при често срещаните дози. Основните странични ефекти на ресвератрол са диария, гадене и загуба на тегло, което може да е от полза при наднормено тегло. Съобщава се за по-тежки странични ефекти при високи дози до 2000 мг два пъти дневно. Не се съобщава за нежелани лекарствени взаимодействия, но се знае, че високите дози ресвератрол инхибират цитохром Р450 ензимите, което води до потенциални взаимодействия с много лекарства.</p> <p></p> <h2>Как да намерим най-добрите добавки с ресвератрол?</h2> <p>Важна текуща област на изследване включва разработването на продукти с по-голяма бионаличност с цел да се засилят потенциалните благоприятни ефекти на ресвератрол върху тялото и мозъка. Когато се приема самостоятелно, потенциалните когнитивни ползи от ресвератрол могат да бъдат ограничени от ниската му бионаличност поради ниската му стабилност, бързото окисляване при излагане на топлина и светлина, ниска разтворимост във вода, а също и високата му степен на поглъщане в черния дроб. Откритията на in vivo и проучвания върху животни предполагат, че бионаличността и ефикасността на ресвератрол могат да бъдат повишени, когато се приемат в комбинация с други природни продукти. Скорошно проучване установи, че комбинирането на ресвератрол с пиперин значително увеличава бионаличността в мозъка и води до повишен мозъчен кръвоток, но не подобрява когнитивната функция или настроението. Необходими са големи още изследвания върху животни и хора, за да се изясни как генетичните различия, възрастта, пола, диетата и променливостта на микробиома влияят върху бионаличността на ресвератрол. Междуиндивидуалните различия в бионаличността предполагат, че минималната ефективна доза ресвератрол - приета самостоятелно или в комбинация с други натурални продукти или като добавка към лекарствата - трябва да се оценява за всеки отделен случай.</p> <p>Продължават усилията за подобряване на бионаличността на ресвератрол чрез нови системи за доставяне и полусинтетични производни, включително нанокапсулация в липидни наноносители или липозоми, наноемулсии и други подходи. Съобщават се обещаващи ранни открития, но са необходими повече изследвания in vivo за идентифициране на подходи, които са както подходящи, така и безопасни за клинична употреба.</p> <p></p> <h2>Ресвератролът е обещаващо съединение</h2> <p>Изследванията на ресвератрол като потенциално лечение на когнитивен спад на болестта на Алцхаймер, други невродегенеративни заболявания и депресивно настроение все още са в начален етап. Към днешна дата повечето изследвания са от проучвания върху животни. Направени са само няколко клинични проучвания при хора, предимно върху здрави пациенти. Необходими са големи, дългосрочни плацебо-контролирани клинични изпитвания върху хора, за да се оцени профилът на безопасност на ресвератрол, допълнително да се характеризират потенциалните взаимодействия с други натурални продукти или лекарства, да се идентифицират препарати, които увеличават бионаличността и да се определят оптимални безопасни дози за медицински и невропсихиатрични разстройства.</p> <p>Наистина има нужда от още научни факти, но ако стоим и чакаме те да дойдат, може и да не се класираме за по-дълъг и здрав живот.</p>

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки